Seisake.net Palaute
 

Artikkelit » Sr1

Siperian susi, eli Sr1 on Suomen yleisin sähköveturi. Sen neuvostoliittolainen muotoilu on tuo eittämättä mieleen pahvilaatikon, tai jonkun vastaavan. Saattaapa mieleen tulla myös kaalihäkki, joka on myös yksi veturin lempinimistä. Kun se kiihdyttää, äänestä ei voi erehtyä. Korviahuumaava meteli, humina ja ininä täyttää ratapihan. Ääni tasaantuu pikkuhiljaa ja veturi vetää kuuliaisesti junaa humisten arvokkaasti...

Luodaanpa vielä katsaus Siperian Susien historiaan... Vuonna 1970 valtio päätti tilata 27 sähköveturia Neuvostoliittolaiselta Energomachexportilta. Veturit tulivat käyttöön vuosina 1973-1975 ja saivat tunnuksen Sr1. Samoja vetureita tilattiin tämän jälkeen vielä 84 kpl. Nämä veturit saivat numerot 3001-3110. Vuonna 1993 VR kokosi konepajallaan lojuvasta ylimääräisestä rungosta ja varaosista vielä yhden veturin, joka sai numeron 3111. VR osti veturit rakentaneelta Novotsherkasskin veturitehtaalta vuonna 1994 3000-koeveturin, jonka se uudisrakensi yhdenmukaiseksi muiden vetureiden kanssa ja sai numeron 3112.

Sr1 on neliakselinen, kaksitelinen ja kaksiohjaamoinen yleissähköveturi. Veturit saivat 1984 alkaen SA3-keskuspuskimet. Väritykseltään veturit olivat ensin tummanpuna-keltaisia. Sitten niihin maalattiin suuret keltaiset alueet päätyihin. Nykyään veturit ovat puna-valko-harmaassa värityksessä kyljessään isot VR:n logot. Vetureita on liikenteessä kaikilla sähköistetyillä radiolla ja ne vetävät niin matkustaja- kuin tavarajuniakin.