Seisake.net Palaute
 

Artikkelit » Suuri satamarata-artikkeli

Nykypäivä

Edellinen sivu - Seuraava sivu
Kuva

Satamarata voidaan katsoa alkavaksi Linnunlaulusta, Helsingin keskusasetinlaitteen luota. Se kulkee aluksi autojuna-aseman sivuitse, jonka jälkeen tuleekin jo Töölölahdenkadun tasoristeys. Kuva otettu autojuna-aseman luona.

Kuva

Sitten VR:n kiisteltyjen makasiinien ja sanomatalon välistä Mannerheimin tien ali. Mannerheimintie kulkee radan yli siltaa, joka on Suomen ensimmäinen betonisilta. Se ei tosin näytä siltä, koska se on vuorattu kivillä aivan kivisillan näköiseksi. Rata alitti 1980-luvulle saakka "Manskun" niin, että matalan alituksen takia voitiin käytössä pitää ainoastaan kuormaulottuma II:ta. Vuoden 1988 jälkeen rataa madallettiin, kuten kuvasta näkyy, ja käyttöön otettiin kuormaulottuma I.

Kuva

Siitä eteenpäin kuljetaan komeassa kuilussa, jonka ylittävät monet vilkasliikenteiset kadut. Kuvan silta on hiljainen Jaakonkatu. Sillan takana on Fredrikinkadun silta.

Kuva

Marian sairaalan luona tuleekin jo jonkinnäköinen ratapiha, jota on tosin supistettu merkittävästi 1990-1993, kun Ruoholahden raiteistot purettiin.

Kuva

Ruoholahden sillan (näkyy edellisessä kuvassa) alituksen jälkeen tullaankin haarakohtaan. Suoraan jatkaessa päästään puomittoman tasoristeyksen yli Länsisatamaan (Katso Länsisataman kartta, jossa näkyy myös raiteet), jonne suurin osa nykyään radalla kulkevista junista on matkalla. Me jatkamme tällä kertaa kuitenkin reunimmaista raidetta vasemmalle.

Kuva

Aluksi kuljetaan nurmikon keskellä raitiovaunu 6:n päättärin ohi. Sitten tasoristeys (puomeilla).

Kuva

Hetkenkuluttua tuleekin jo Hietalahden kääntösilta. Kuva on otettu "tulosuuntaamme".

Kuva

Seuraavaksi mennään kadun ja telakan reuna-alueen tiilirakennusten välissä matalassa kuilussa.

Kuva

Ylitetään Tehtaankadun päässä oleva tasoristeys ja jatketaan kahden kadun välissä matalaa kuilua.

Kuva

Seuraavana tuleekin kaarre vasemmalle. Oikealla on puiden takana meri ja vasemmalla Eiran vanha kaupunginosa.

Kuva

Tulimme vasenta raidetta. Vaihteesta "kameran taakse"
menee Hernesaareen menevä raide. Kts. seuraava kuva.

Kuva

"Kameran takaa". Rata jatkuu eteen, ja haarautuu eri suuntiin telakalla. Tänne tulee joitain yksittäisiä vaunuja, joskus harvoin.

Kuva

Kun jatketaan vaihteesta suoraan, ylitetään tasoristeys. Seis-levy on asetettu pian tämän jälkeen.

Kuva

Kaksi raidetta kulkee puiston halki... Kolmas raide on purettu.

Kuva

Radan kertakaikkisen totaalinen päätepiste. (Jo toinen) seis-levy laitettu vuonna 1980... Silloin puskaa ei vielä ollut...Edellinen sivu - Seuraava sivu
Seisake.net © Juhana Hietaranta ja Santeri Laurila 2002-